No Comments

 1. Monica Cirstea
  December 17, 2013 @ 3:38 PM

  In functie de complexitatea desenului, fundalul poate fi mai elaborat-un cer innorat (vezi "Westminster Palace-drawing") sau perfect uniform ("Taj Mahal – pencil drawing")
  Alegerea unui anumit tip de fundal depinde de tipul de cladire si de incadrarea acesteia in tablou; de asemenea, de gradul de focalizare pe care artistul il doreste asupra ansamblului arhitectural.

  Pentru acest desen, fundalul este de o complexitate medie. Podul in sine este destul de complex si cuprinzator in detalii, de aceea alegerea unui fundal incarcat ar fi distras atentia de la subiect. In acelasi timp, fundalul contine accente: lumina amurgului patrunde printre norii specifici atmosferei londoneze fara a marca un contrast puternic. In acest caz, datorita structurii delicate a podului care ocupa efectiv o mica parte din plansa, un fundal perfect uniform ar fi afectat echilibrul compozitiei pe axa verticala.

  Am mentionat aspectele de mai sus pentru a scoate in evidenta importanta alegerii unui fundal potrivit – element al desenului deseori neglijat. Desigur, diferite stiluri de desen abordeaza diferit fundalul. Cazul prezentat mai sus vizeaza stilul hiperrealist si pictural, insa desenul obisnuit de arhitectura abordeaza un fundal mai mult grafic.

  Revenind la tehnica, recomandarea mea este, pentru mai multa eficienta, hasurarea suprafetei cu un creion moale (4B-6B, avand grija sa hasuram in aceeasi directie), apoi uniformizarea hasurii cu o discheta din bumbac sau alt material care sa nu lase urme (prin miscari circulare sau liniare, in functie de caz). Contactul suprafetei hasurate cu mana este de evidat, pentru ca pot aparea urme inestetice. Tehnica aceasta este utila si pentru obtinerea degrade-urilor si este esentiala in cazul in care avem de hasurat cat mai fin suprafete mari.

 2. Anonymous
  December 15, 2013 @ 10:47 PM

  Minunat desenul!
  Nu am inteles prea bine cum fac fundalul mai rapid. As vrea sa stiu mai multe modalitati.Multumesc anticipat! :*