TEMA DE PROIECTARE
În continuarea primului proiect din anul 3, cel de-al doilea proiect al semestrului I a solicitat conceperea unei clădiri publice pe un teren de formă triunghiulară aflat în București, pe Bulevardul Regina Maria, în fața Bisericii Sf. Nicolae Vlădică. La nivel de atelier, proiectul a fost gândit ca o aprofundare a studiului despre piețele bucureștene, prin propunerea unei construcții noi care să satisfacă cerințele actuale ale unei piețe și care să aducă un plus de valoare contextului arhitectural și social propus de temă.
DESPRE PROIECT
Proiect: Piața de Flori
Echipa: Monica Cîrstea, Camelia Tudor, Irina Lungu
Grupa: 33
Anul universitar: 2017-2018
Universitatea de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu”
Proiectul vine în continuarea studiului făcut anterior în Piața de Flori George Coșbuc. Experiența primului proiect de piața ne-a atras atenția asupra caracterului hibrid al unei piețe de flori, care funcționează simultan ca spațiu de expunere, de creștere și de vânzare a florilor, fiind necesar să raspundă unor cerințe diverse. Ne-am propus ca prin actualul proiect sa creăm o extindere a Pieței George Coșbuc care să se înscrie în inelul median de piețe bucureștene aflate la maxim 10 minute de mers pe jos de Piața Unirii (Piața Norilor, Piața Amzei, Piata 1 Mai, etc.)
Incă de la prima vizită, percepția noastră asupra sitului a fost aceea de respiro urban, un spațiu al comunității care lasă bisericii rolul dominant, atât vizual cât și simbolic. Se poate remarca pe majoritatea străzilor din împrejurime cum biserica joacă rolul de capăt de perspectivă, aspect care accentuează rolul său de centru, de reper la nivelul percepției urbane. În dezacord cu acest caracter al locului, onstrucțiile noi, dezvoltate pe verticală, blochează perspectiva către biserică. Acest fapt, precum și poziția privilegiată a sitului, în fața bisericii și mărginit de 3 străzi cu caractere distincte, ne-au determinat să optăm pentru o structură ușoară, la scară umană, care să lase loc zonei să respire și care să nu blocheze comunicarea vizuală între diferitele laturi ale intersecției.
În conformarea pieței de flori am ținut cont de două necesități vitale: lumina și apa. Pentru o iluminare optimă, clădirile sunt orientate cu latura lungă spre sud, iar inclinația acoperișului asigurș pătrunderea unei cantități suficiente de lumină. Controlul termic este făcut cu ajutorul parasolarelor și a bolților de vegetație care au simultan și rol estetic. Pentru a asigura necesarul de apă am prevăzut un sistem de colectare a apei de ploaie în diafragmele de beton ce mărginesc cele două corpuri.
August 21, 2018 @ 3:43 PM
Ce software uri de proiectare folosesc profii de la mincu? Sketch-up + Vray? Sau cu ce program faci tu randarile la proiecte? Aveti ore speciale de invatat CAD in facultate si te ia de la 0 sau trebuie sa stii ceva dinainte? Randarile tale par destul de complexe, la nivel de firma de proiectare!
September 11, 2018 @ 4:35 PM
Multumesc! Pentru randarile publicate pe blog pana acum am folosit Archicad si Photoshop, pe care le-am invatat singura cu ajutorul resurselor disponibile online. Din pacate facultatea nu pune accentul pe cunostinele de software. Inainte existau cursuri obligatorii de Autocad, 3ds Max si Revit. O parte din ele sunt acum optionale. In orice caz, nu erau o forma eficienta de invatare. Profesorii nu ne impun sa folosim un anumit program, deci alegerea si deprinderea acestuia cade in sarcina fiecarui student. In anul 1 se cer doar desene de mana, plansele facute pe calculator apar in al doilea semestru din anul 2.
In opinia mea, cu cat mai devreme deprinzi aceste cunostinte, cu atat mai bine, pentru ca lucrarile din perioada facultatii nu sunt obligatoriu limitate la temele de atelier, exista numeroase concursuri la care poti participa sau poti colabora cu firme de arhitectura si design. Cunoasterea programelor de modelare si randare iti deschide o gama larga de oportunitati. Mult succes!