Facultatea de arhitectura reprezinta o alegere pe cat de complexa, pe atat de motivanta. Pentru cei mai multi insa, procesul de pregatire constituie o provocare. Ce trebuie sa stim, cum am putea invata cel mai bine si cine ne-ar putea ajuta sa facem primii pasi spre profesia de arhitect la care aspiram?… Toti studentii arhitecti s-au confruntat, la un moment dat, cu aceste intrebari. De aceea, daca va aflati chiar acum in cautarea unor raspunsuri, as dori sa va impartasesc experienta mea.
CE CALITATI TREBUIE SA AI PENTRU ARHITECTURA
- Creativitate. Arhitectura presupune exprimare, creatie, un dialog prin forme si imagini, iar acest lucru trebuie sa vina in mod natural.
- Cultura generala. Aceasta reprezinta o fundatie solida pentru ceea ce cream, ne dezvolta imaginatia si ne aduce ideile la un nivel calitativ superior.
- Vedere in spatiu. Intrucat ne exprimam prin desen, trebuie sa putem intelege usor reprezentarile folosite si sa ne putem exprima vizual ideile intr-un mod cat mai sugestiv.
- Perseverenta si dedicatie. Arhitectura necesita o reala pasiune si mult efort constant. Este nevoie de implicare, rabdare, atentie, respect.
Obiectivele perioadei de pregatire sunt:
- Definirea si imbunatatirea propriului stil de desen
- Dobandirea cunostintelor de specialitate
- Punerea in aplicare a acestora prin exercitii variate, conform cerintelor examenului.
Materia de pregatire, cuprinde, in general, geometrie descriptiva, perspectiva, tehnici de desen, grafica, istoria arhitecturii, tehnici si materiale de constructii, exercitii de proiectare, subiecte diverse si simulari de examen
CUM SA ITI ALEGI PROFESORUL PENTRU PREGATIRE
In opinia mea, un profesor bun este acela care te ajuta sa intelegi, te stimuleaza sa te dezvolti, sa te autodepasesti, respectandu-ti stilul de invatare, personalitatea si preferintele tale. Un profesor bun nu impune dogme, ci propune idei pe care le poti folosi sau adapta in functie de caz. Nu ofera un raspuns finit, ci ofera o cale prin care elevul sau poate afla acel raspuns prin propriile puteri. Si inca un aspect foarte important: un profesor bun stie ca are, la randul sau, multe de invatat de la cei pe care el insusi ii invata.
Cu atat mai mult sunt valabile aceste lucruri in privinta arhitecturii, cand fiecare aduce in joc unicitatea ideilor sale, entuziasm, talent, idei.
Arta, si cu precadere desenul, a constituit pentru mine o pasiune inca de la varste fragede, iar decizia de a da la arhitectura a imbinat aceasta inclinatie cu multa munca, dedicatie si numeroase alte pasiuni precum stiintele naturale, matematica, istoria, filosofia, calatoriile.
Pregatirea pentru arhitectura a avut la mine ca prima etapa studiul individual, al desenului, geometriei descriptive si istoriei arhitecturii, pe parcursul primilor doi ani de liceu. Apoi, timp de doi ani, in timpul clasei a XI-a si a XII-a, am facut pregatire cu un profesor la Bucuresti, adaugand, desigur, mult lucru suplimentar pentru a ma perfectiona.
Blogul Dreams of an Architect imi este, de 4 ani, asemenea unui jurnal de calatorie… O calatorie prin diverse domenii artistice, prin experiente, ganduri, idei, prin incercari arhitecturale si artistice pe care am dorit sa vi le impartasesc, sperand ca le veti gasi frumoase si utile.
Mai jos puteti vedea cateva din tablourile in creion si plansele de arhitectura pe care le-am facut in perioada liceului. In articolele atasate se afla descrieri si fotografii cu evolutia desenelor.